Mit okoznak saját életünkben őseink élményei, traumái, tabui? A generációkon átívelő szülői mintázatok nyomába ered a Gyerekszoba.hu ma induló novellapályázata.

Örökölt sors – egyre több pszichológus használja a kifejezést, vagyis foglalkozik azzal, mit kaptunk direkt módon vagy láthatatlanul az előző generációktól, mi minden határozza meg azt, hogy hogyan alakítjuk az életünket. Itthon a legtöbben Orvos-Tóth Noémi előadásaiban, könyveiben figyeltek fel a kifejezésre, és kezdték kutatni: vajon saját életükre, anyaságukra miként hatottak a felmenőik.

Erre a kérdésre fókuszál a Gyerekszoba.hu novellapályázata is, amely személyes hangvételű novellák formájában arra kíváncsi, mi mindent kaptak az olvasók az előző női generációktól, közelebbi, távolabbi családtagjaiktól, elsősorban szüleiktől.

Az április elejéig futó pályázat zsűrijét a Rumini-sorozatot is megalkotó Berg Judit József Attila-díjas író és Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus mellett a Gyerekszoba.hu főszerkesztője, Kempf Zita alkotja, aki a pályázat kapcsán beszélgetett zsűritársaival anyaságról, transzgenerációs traumákról és az írói hivatásról.

Az interjúk az alábbi linkekre kattintva olvashatók: 



Címkék: