Hogyan tervezzünk felejthetetlen és hatékony printhirdetéseket?

A nyomtatásban megjelenő hirdetések minden korábbinál lehengerlőbbek és hatásosabbak, és más médiumok ezzel nem vehetik fel a versenyt. A következő oldalakon bemutatunk néhány érdekes kampányt a közelmúltból, amelyek többféle szemszögből világítanak rá a nyomtatott reklám hihetetlen erejére – a várandós anyáknak kínált IKEA árengedménytől a pizzás dobozból készült keverőpultig.

Célunk, hogy beindítsuk az olvasó képzeletét, egyben minden példával szeretnénk praktikus, kézzel fogható fogódzót adni ahhoz, saját kampányát hogyan tudná nyomtatott hirdetésekkel erősíteni és kimagasló eredményeket elérni.

 

NÉHÁNY GONDOLAT ELÖLJÁRÓBAN…

 

A kutatások eredményei bebizonyították, hogy a nyomtatott reklám egyszerre több érzékszervet képes célba venni – és ennek köszönhetően akár 100 százalékkal hatékonyabban juttatja célba a hirdető üzenetét, mint az egyetlen érzékszervre ható csatornák. A vizsgálatok rámutattak, hogy a fizikai valójában megjelenő és megfogható printhirdetés magasabb aktivitást vált ki olyan agyi területeken, amelyek a vizuális és térbeli információk integrálásáért felelősek – és ezért ezekre a hirdetésekre az olvasó jobban is emlékszik. És tényleg: a nyomtatott hirdetések felidézésének aránya 157 százalékkal magasabb, mint a digitális hirdetéseké. A nyomtatott anyagok több, az „érzéshez” kötődő emocionális és fizikai választ váltanak ki. Emocionálisan jobban kötődünk a nyomtatott, mint a digitális médiumokhoz, és ennek az érzelmi kötődésnek a kialakításához mindössze 0,3 másodpercre van szükségünk2.

A tények arra is utalnak, hogy a nyomtatott hirdetéshez használt jobb papírminőség pozitívan befolyásolja a márka megítélését3.

 

 

FELKÉSZÜLT? AKKOR LÁSSUK A PÉLDÁKAT!

 

Fedezze fel a képek emocionális erejét!

A világ legismertebb termékeinek egyike – ami azt jelenti, hogy világszerte több milliárd ember tudja, hogy néz ki, milyen illatú és milyen ízű a Coca-Cola.

A kampány üzenete erre az ismeretre és érzékszervi tapasztalatra épüljön, és olyan vizuális hirdetés szülessen, amely arra készteti a nézőket, hogy megálljanak… és figyeljenek. A magazinokban és óriásplakátokon futó kampány a kóla kinyitásáról vagy kiöntéséről készült közelképeket használt. És a képek mellé odaírták: „próbáld nem meghallani.” A szinesztézia során az agy olyan érzékszervi tapasztalatokat kapcsol össze egymással, amelyek egyébként nem kötődnének egymáshoz: az igazi szinesztéták látják a zenét vagy érzik a színek ízét. Az átlagembernél ez úgy jelenik meg, hogy az illatok és hangok emlékképeket hívnak elő.

Üzenetek maradandó közvetítése textúrák segítségével

Egyetlen apa sem szeretné, ha borostás arca miatt nem tudná rendesen magához ölelni újszülött gyermekét…Annak a ténynek a tudatában, hogy a kisbabák bőre olyan hormonokat bocsát ki, amelyek szorosabb emocionális kötődés kialakulását segítik elő, a reklámügynökség a fiatal apákat arra bíztatta, hogy váljanak meg szakálluktól.A piacvezető izraeli férfimagazinban megjelent két-oldalas „apasági teszt” segítségével a férfiak saját bőrükön tapasztalhatták meg, milyen érzés lehet az újszülöttnek a borostájukhoz hozzáérni. Különböző erősségű csiszolóvászonnal modellezték az egyes borosta hosszok és szakállak által keltett érzést – a legerősebb fokozat már látható karcolásokat hagyott a szemközti oldalon. A hozzá tartozó felirat: „A papír mindent elvisel… és a kisbabád bőre?”

A kampány utáni felmérés azt mutatta, hogy a hirdetéssel találkozó férfiak körében 15 százalékkal nagyobb volt az aránya azoknak, akik simára borotválnák arcukat – ami 9 százalékkal emelte az eladásokat.

Hadd szóljon a hirdetés!

A Pizza Hut tudta, hogy ügyfelei szeretik kedvenc számaikat hallgatni pizzaevés közben. Szerettek volna sajátos megoldást arra, hogy ezt a két dolgot még közelebb hozzák egymáshoz.

A megoldást lehetővé tevő technológia karbon-konduktív tintát használ: az egyik oldalon a grafika látható, a másik oldalon apró nyomtatott áramkör van. Ha megérintjük a grafikát, zárjuk az áramkört, amely beépített chipet aktivál, Bluetooth-on keresztül az ügyfél készülékéhez csatlakozik, és szoftver – például Algoriddim DJAY Pro – segítségével kommunikál.

Nyomtatott hirdetés és digitális leleményesség ötvözése

A printhirdetést mindig is a médiamix hatékony részének tartottuk. De a printmédia szó szerint is ötvözhető a digitális médiával – amint az alábbi kampány példáján látható. Ez az ultramodern, interaktív printhirdetés minden befektetett dollárra 215 dolláros megtérülést hozott. Bizonyítva a printhirdetések hatékonyságát a hagyományos marketing csatornák és innovatív technológia ötvözése révén a GLC online hirdetésének hatására 20,67 százalékkal nőtt a Mercedes-Benz tesztvezetést kérők száma a kampányidőszak alatt.

A feladat az volt, hogy készítsenek olyan hirdetést, amely ugyanolyan innovatív érzést kelt, mint maga az autó. Valamit, ami áthidalja az offline és online közötti szakadékot.

A Clemenger BBDO ötlete az volt, hogy postázzák ki az új GLC hologramját – ami tökéletesen érzékelteti az autó innovativitását. Összesen 14 913 ügyfélnek ment ki a levél, amelyben pillanatok alatt piramissá hajtogatható, perforált papír volt. Miután elkészült, egy e célra létrehozott microsite azt az utasítást adta az ügyfélnek, hogy tegye a piramist a telefonjára vagy az iPad-jére, amely ezután az autó 3D hologramos képét vetítette ki és egy róla szóló rövidfilmet.

Kóstold meg a hirdetést!

Válaszul a zsugorodó közel-keleti piaci részesedésére, a Fanta merész lépésre szánta el magát, és új ízzel jelent meg – és ehhez megfelelő, merész hirdetésre is szüksége volt ahhoz, hogy az ügyfelek tetszését elnyerjék.

A hirdetés arra biztatta az olvasókat, hogy bátran vegyék ki az újságból a hirdetést, szakítsanak belőle egy darabot és egyék meg. És mivel az egész oldal ehető volt, az olvasóknak a hirdetés azt is javasolta, hogy barátaiknak is adjanak belőle. A Fanta lényege, hogy visszahozza a játékosságot olyan, látszólag unalmas helyzetekbe, ahonnan már kiveszett. A hirdetés egy nagyobb kampány része volt, amely a Fanta narancsos kinézetét, hangját és ízét mutatta be. De azt, hogy az új Fantát megízleljék az olvasók, anélkül, hogy meg kellene venniük, csak egy innovatív printhirdetés tehette lehetővé.

Emlékezetes print hirdetések készítése

A világ tele van kreatív lehetőségekkel. És a printhirdetések szenzációs ötletek megvalósítását teszik lehetővé, úgy, hogy annak más média a nyomába sem érhet. A digitális világban a printhirdetés a marketingmix kötelező részévé vált. Íme néhány ötlet, hogyan teheti ön is hatékonnyá a következő print kampányát.

Kapcsoljuk össze a printet más marketing csatornákkal. A print akár 15 százalékkal növelheti a kampány hatékonyságát. És a digitális csatornákkal sokféleképpen vonható össze, igazán egyedi és különleges, interaktív hirdetéseket hozva létre.

A print fizikai valójának kiaknázása. Növeljük a fizikai kontaktusszámot és fizikai interakciót az olvasók, a márka és a hirdetés között. Kísérletezzünk különböző textúrákkal és papírminőséggel a márkapercepció javítása érdekében. És aknázzunk ki minden lehetőséget, amit a fizikai megjelenés nyújt. Végül is, egy képernyőt nem lehet megízlelni.

Lépjünk túl a látáson és tapintáson. A print túlmutat a kézbevételen és olvasáson. Vonjuk be a többi érzékszervet is, ízlelést, hallást, akár 100 százalékkal javítva annak esélyét, hogy üzenetünk célba érjen.

Használjuk az üzenet átadásához leginkább megfelelő médiumot. A print nem merül ki a magazinhirdetésekben – ott van még többek közt a DM, a katalógus, a szórólap is.

Használjuk ki a nyomdaipari innovációkat. A printhirdetés már nem csak a hagyományos tintára és papírra korlátozódik. Vannak olyan tinták, amelyek vezetik az áramot, világítanak a sötétben, színt váltanak a napon, 3D textúrát és effekteket adnak, és így tovább. Engedjük érvényesülni a printet, meséljünk új történeteket, nyújtsunk új élményeket.

De mindenekelőtt legyünk kreatívak. A kézikönyvben azt próbáltuk bemutatni, milyen széles lehetőségeket kínál a nyomtatott média, és további érdekes példák találhatók a weboldalunkon, YouTube és közösségi média csatornánkon. Minden rendelkezésre áll tehát ahhoz, hogy az ön következő kampánya is olyan legyen, amelyre mindenki emlékezni fog!

A digitális világban a printhirdetéssel kilóghatunk a sorból. Járjunk élen, és maradjunk elöl egy olyan csatorna használatával, amely erőteljes érzelmi kötődést tud kialakítani a fogyasztókkal.

 

 

A Print és az érintés ereje

Túlságosan sok cég hagyta figyelmen kívül az érzékszervi kontaktusok hatékonyságát, és helyezte előtérbe a digitális KPI-k fontosságát, és kizárólag a „racionális” számokra koncentráltak. Azonban az idegtudományi felmérések azt mutatják, hogy tevékenységeink 85 százalékát a tudatalattink irányítja.

Talán azért történt így, mert a racionális mutatók és számok könnyebben mérhetőek (ha ténylegesen nem is megbízhatóak). De mi egy csatorna tényleges hatása? És hogyan találja meg velünk a hangot? A Brand Sense című könyvemben bemutattam az általam kitalált szenzogrammot – amely segít megérteni és mérni egy design hatását.

A világ legnagyobb cégeinek vezérigazgatóival szoktam beszélgetni az érzékszervi hatás méréséről, és minden alkalommal meglepődöm. Ezek az emberek naponta több millió csomagot állítanak elő, de fogalmuk sincs a taktilis marketing és az érzékszervek hatásáról.

Mivel van bizonyíték arra, hogy a taktilis élmény kritikus fontosságú a marketing hatékonysága szempontjából, feltétlenül módosítanunk kellene a fogyasztók bevonásának mérését, és a több érzékszervet célzó tulajdonságot is beleszámítani.

Társadalmunkat magával ragadta a digitalizáció, és gyorsan haladunk egy olyan jövő felé, ahol az egyetlen dolog, amit az emberek megérintenek, egy képernyő lesz.

Itt az ideje, hogy visszafordítsuk ezt a folyamatot!

A teljes cikk megtekinthető magyarul itt, angolul pedig itt.

Forrás: Printpower.eu



Címkék: