A március 6-án megjelenő Nők Lapja hivatalosan is elindítja a magazin 75., jubileumi évét. A nőnapi lapszám egy nagyszabású kampánnyal hívja fel a figyelmet azokra a fizetéssel nem járó feladatokra, amelyeknek túlnyomó részét a nők végzik. Az ügy mellé többek közt olyan hazai hírességek álltak, mint Nagy Ervin színész, Rákóczi Feri műsorvezető és Csányi Vilmos etológus. Az új lapszám különlegessége, hogy a témák kiválasztásában rendhagyó módon Jakupcsek Gabriella is közreműködött, mint vendégszerkesztő.

Különleges évfordulót ünnepel idén a Nők Lapja, amely 75 éve indult útjára, és napjainkig is az egyik legnépszerűbb női heti magazinként szerepel a piacon. A jubileumi év első nagy kampánya rávilágít: a láthatatlan munka csak akkor látható, ha nem végzi el senki. Ezekért a munkákért nem jár fizetség, és sokszor természetes, hogy a nők végzik el.

Kutatások bizonyítják, hogy a nők akár heti 30 órát is töltenek olyan feladatok elvégzésével, amelyért nem kapnak fizetést. A gyereknevelést, a hozzátartozók ápolását és a háztartással kapcsolatos feladatokat 75 százalékban nők végzik, akik keresőmunka mellett látják el ezeket a teendőket. A férfiak és nők között éles különbség tapasztalható ezekben a feladatkörökben.

„A pandémia óta sokat romlott a helyzet, a nők akár hatszor annyi időt töltenek a fizetetlen munkával, mint a férfiak. Nem panaszkodni akarunk, hanem rávilágítani erre a tényre, beszélni róla. Mindannyiunk érdeke, hogy ez a munka látható és mérhető legyen. Hogy a nők több időt fordíthassanak magukra, az egészségükre, a tanulásukra. Szerencsére egyre többen vallják, hogy egy háztartásban nem »segítséget« kell nyújtani a nőnek, hanem osztozni a munkákban.”

Akovács Éva

főszerkesztő, Nők Lapja, Central Médiacsoport

A láthatatlan munkában felelősséget vállaló, a partnereikkel a terheken megosztozó férfiak közt Bagossy Norbert zenész, Csányi Vilmos etológus, Grecsó Krisztián író, Kiss Gergő vízilabdázó, Nagy Ervin színész és Rákóczi Feri műsorvezető is helyet foglalt. A „Nem segítek…” című 13 oldalas, exkluzív fotósorozattal ellátott cikkben egyöntetűen azt vallják a megszólalók, ők valóban nemcsak „segítenek”, hanem osztoznak a feladatokban.

A címlapon Nagy Ervinnel és ikreivel megjelenő 10. lapszámmal egy vendégszerkesztői sorozat is elindul. Az első hónapban Jakupcsek Gabriella műsorvezető és újságíró folyik bele aktívan a szerkesztőség munkájába, aki részt vett a lap kialakításában, és több cikkhez is rendhagyó módon hozzászól a lapban. Márciustól a szakma további fontos alakjai fognak közreműködni, nyáron pedig egy felhívást követően a lap kiválaszt öt olvasót, akik vendégszerkesztőkként alakíthatják kedvenc magazinjukat.