Magyarország egyik legnagyobb független médiavállalata, a Central Médiacsoport folytatja szervezeti átalakulását, amelynek célja a kiadó versenyképességének növelése, valamint a kelet- és közép-európai terjeszkedés.  Július 1-től csatlakozik a vállalat felsővezetéséhez Petr Bednar, aki korábban Csehország egyik vezető médiavállalatánál (Vltava Labe Media) Chief Digital Officer pozícióban felelt az adatvagyon-gazdálkodásért. A médiacég a vállalati transzformáció során pedig tanácsadó partnerként együtt dolgozik a Financial Times Strategies-zel, amely The Financial Times médiapiaci átalakításra szakosodott üzletága.

A Central Médiacsoport tisztában van azzal, hogy a változás elkerülhetetlen annak érdekében, hogy minőségében és hatékonyságában fenntartható lapkiadó maradhasson. A Central domináns hazai piaci pozíciója olyan gazdasági stabilitást tesz lehetővé, melynek bázisán a kiadó el tud indulni a növekedés irányába. A hosszútávú cél az, hogy a hagyományos digitális, valamint print lapkiadáson túl olyan új üzleti modelleket dolgozzanak ki, amelyek nem csak a hagyományos hirdetési bevételekre épülnek. Ennek a stratégiai gondolkodásnak köszönhető, hogy elindították a saját kreatív és produkciós ügynökségüket, a Central Contentet, valamint a szlovák piacról átemelt Refresher magazint, de további termékfejlesztésekkel készül a 24.hu is, és a korábban sikeres rendezvény üzletágukra is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek.

Az eddigi céges struktúránk adott egyfajta belső stabilitást, de tisztában vagyunk vele, hogy 2024-ben az integrációnak és a márkafókusznak elengedhetetlen szerepe van. Az erős print márkáinkra már nem szimplán nyomtatott kiadványként szeretnénk tekinteni, a digitális termékfejlesztések ezekben az esetekben is elkerülhetetlenek. Hisszük, hogy folyamatos fejlődéssel és új üzleti modellek bevezetésével biztosíthatjuk, hogy hatékony médiavállalat maradjunk, és nemzetközi szinten is képesek legyünk megerősödni.”

Vági Róbert

vezérigazgató-helyettes, Central Médiacsoport

A Central Médiacsoport céljai közt szerepel, hogy nemcsak Magyarországon, de a régióban is képes legyen fontos tartalomszolgáltatói szerepbe kerülni, további akvizíciókkal, valamint meglévő, a hazai piacon már jól ismert márkák külföldi bevezetésével.

A kiadói törekvéseknek köszönhetően a cég már több V4-es országban is jelen van. A Central Csoport részesedést vásárolt a lengyel Gremi Mediában, és tulajdonrésze van a szlovák Refresher magazinban, amelyet sikeresen vezetett be a magyar piacra is, de több jól ismert magyar márka régiós debütálásáról is folynak tárgyalások.

Az átalakítás részeként július 1-től érkezik a céghez Petr Bednar, aki a digitalizálódásban már előrébb tartó cseh piacról hozott tapasztalataival segíti majd a Central Médiacsoport működését digitális és üzletfejlesztési igazgatóként. Bednar a Vezetői Testület tagjaként közvetlenül a vezérigazgató-helyettesnek riportol, felügyeli a teljes print és online tartalomgyártást, valamint a termékfejlesztést. A szakember 23 éves pályafutása alatt számos vezetői pozíciót betöltött és az ő nevéhez fűződik többek között a csehországi Ringier és a korábban print fókuszú Mladá fronta online portfóliójának felépítése. Petr nyolc éve dolgozik Csehország egyik legnagyobb lapkiadójában az igazgatótanács tagjaként, valamint Chief Digital Officer pozícióban felelt a digitális üzletfejlesztésért. Petr Bednar feladata lesz vezetőként az új bevételi modellek kialakítása, az AI-lehetőségek feltérképezése és alkalmazása, az adatalapú működés meghonosítása, valamint a meglévő print és online portfólió üzemeltetése, fejlesztése és átalakítása, korszerűsítése.

A print és online integrációt előtérbe helyező szervezeti átalakítás keretében Lipták Tímea pozíciója is megváltozik. A korábban szinte teljesen print üzletág kiegészül olyan digitális nagy márkákkal is, mint az nlc, a Házipatika vagy a Krémmánia, így Lipták Tímea női digitális és magazin üzletág-igazgatóként folytatja munkáját a cégnél. A digitális portfólióigazgatók pozíciója és szerepe nem változik.

A modern, új bevételi lábak kialakítására alkalmas cégstruktúra megvalósításában a Central Médiacsoport tanácsadóként a Financial Times Strategies-zel működik együtt. A brit gazdasági napilap, a Financial Times alvállalata nemzetközi szakértelmét használja arra, hogy világszinten fejlessze a legkülönbözőbb médiavállalatokat.

Az átalakítás következtében Bognár Bálint digitálisüzletág-igazgató távozik a Central Médiacsoporttól, aki hosszú évek óta hozzájárult a Central sikereihez. Bálint 2005-ben érkezett projektmenedzserként a Startlap csoporthoz, ahol a digitális szolgáltatások elindításáért felelt, majd később a Startlap csoport vezetője lett. 2014-től a termékfejlesztés mellett üzleti területtel is bővült a feladata, először a Central digitális női, majd férfi portfóliójáért felelt. 2018. májusától töltötte be a digitálisüzletág vezetői szerepet, mely során az egyik legnagyobb hazai digitális portfóliót vezette. Az elmúlt években kulcsszerepe volt a portfólió fejlesztésében, új márkák bevezetésében (Refresher), illetve több mérföldkőnek számító projektben is részt vett a Central képviseletében. 2019 óta tagja a Digitális Közönségmérési Tanács elnökségének.