11 év 1400 db FMCG kampányának eredménye: minden, magazinban elköltött dollárra 4 dollár bevétel jut. A Nielsen Catalina Solutions (NCS) eladáshelyi adatok alapján határozza meg az FMCG termékek reklámhatékonyságát.

Mostani kutatásukban 11 év 1400 kampányát mérték a különböző médiaplatformok – online videó, display, TV, magazin – hatékonysága szempontjából. Ugyan a médiaválasztást minden esetben a stratégia és az üzenet határozza meg, néhány általános megállapítás azonban így is tehető.

A kutatás összefoglalása 5 pontban:

  1. A magazinok mutatják a legnagyobb hirdetési megtérülést (ROAS – Return on Advertising Spend), minden elköltött dollárra 3,94 dollár bevétel jut. A második helyezett display-nél ez a szám 2,63 dollár. A ROAS az egyetlen vizsgált mutatószám, melyet befolyásol az adott médium költsége.
  2. A TV biztosítja a legnagyobb kiegészítő költést elért háztartásonként (+0,33 dollár). A további helyezettek a magazin, online videó és a mobil.
  3. A mobil eredményezi a legnagyobb pótlólagos értékesítést ezer elérésenként, 26,52 dollárral. Az online videónál ez az érték 23,48 dollár, a lineáris tévénél 20,56 dollár.
  4. A kategória számít. A gyakran vásárolt*, de drágább termékek (pl. a baba- és kisállat-termékek) magasabb ROAS-t eredményeznek, mint az alacsonyabb árú kategóriák*, így az élelmiszer vagy az ital.
  5. A nagyobb márkák* szegmense magasabb ROAS-t, és pótlólagos vásárlási értéket mutatott, mint a másik két szegmens. Vagyis a márka mérete és a vásárlási gyakoriság még fontosabb, mint a termékkategória.

 

*Megjegyzés: A márkákat három csoportba osztották:nagyobb márkák, rövid vásárlási ciklussal, közepes márkák, nem gyakran használt márkák, hosszabb vásárlási ciklussal.

A teljes anyag letölthető itt.
(Forrás: médiapiac)



Címkék: