Átadták a Nők Lapja Irodalmi Díjat, a legjobb magyar és a legjobb külföldi kortárs regényt, valamint a legjobb gyermek- és ifjúsági könyvet jutalmazták, és egy közönségdíjas szerzőt is ünnepelhetett a díjátadón részt vevő közönség.

A Nők Lapja Irodalmi Díjat átadó vacsorának a Hilton Budapest adott otthont 2022. november 9-én este, az esemény háziasszonyi feladatait Juhász Anna látta el. A legjobb magyar kortárs regény díját Tóth Krisztina A majom szeme című regénye és a Magvető Kiadó kapta. A legjobb külföldi kortárs regény Jonathan Franzen Keresztutak című regénye lett a 21. Század Kiadó gondozásában, a fordító Pék Zoltán. A legjobb gyermek- és ifjúsági könyv díját Bajzáth Mária Kerek élet fája című könyvének és a Lampion Könyvek kiadónak ítélte oda a szakmai zsűri. A Nők Lapja olvasóinak szavazatai alapján a közönségdíjat Fábián Janka és a Libri Könyvkiadó vihette haza az Árvízi naplóért.

A magazin szerkesztősége által kategóriánkét összeállított tág listákból a könyveket két körben értékelte egy-egy zsűri: először egy nagyobb létszámú, a kiadói szakma képviselőiből álló grémium, második körben pedig egy szűkebb körű, az irodalmi élet ismert alkotóiból és más szakemberekből álló zsűri választotta ki kategóriánként az év könyvét. A magyar kortárs regény kategóriában Nyáry Krisztián, Juhász Anna, Akovács Éva és Dudics Emese, a külföldi kortárs regény kategóriában Grecsó Krisztián, Dragomán György, Vámos Miklós és Ribánszky Ágota zsűrizett, míg a gyermek- és ifjúsági könyveket értékelő csapatot Szabó T. Anna, Gyurkó Szilvia, Boldizsár Ildikó, Szekeres Nikoletta (a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum elnöke), valamint Tóth Krisztina alkotta. A Nők Lapja második ízben megjelenő bookazine-jában, A 100 legjobb könyv című kiadványban a díjátadón jutalmazott győztesekkel együtt kategóriánként 33-33 könyvet ismerhetnek meg az olvasók. A lista a 2021. július 1. és 2022. június 30. között megjelent, első kiadású művekből válogat.

Elmondhatom, hogy az elmúlt hónapokban a szokásosnál is többet olvastunk. Az újságkészítés, a szerkesztés, a háztartás és a gyereknevelés mellett minden fennmaradó szabadidőnket könyvekkel töltöttük. De nagyon élveztük. Az éjjeliszekrényemen az eddigi szokásos könyvhalom helyett egy barikád épült, a szerkesztőség minden sarkában mesék és regények tornyosultak, és állandó beszédtéma volt köztünk, ki hol tart, kinek melyik a kedvence.

Akovács Éva

Nők Lapja főszerkesztő, Central Médiacsoport Zrt.

A főszerkesztő azt is kiemelte, hogy a magazin közösségének, az olvasóknak és a szerkesztőségi csapatnak egyaránt nagyon fontos a könyvek szeretete és a mindennapi, minőségi olvasnivaló, legyen az egy izgalmas regény vagy éppen egy magazin.



Címkék: