Új, nagyszabású sorozattal jelentkezik a 24.hu, olyan személyek portréját mutatják be, akik jelentős hatást gyakorolhatnak a következő évtizedekre vagy akár évszázadokra is. A jövő megmentői nem pusztán cikksorozat, a több mint 30 kutatót és mérnököt felvonultató írott anyagok mellett podcastek és a videók is szerves részét képezik a kampánynak.

A 24.hu a napi munka mellett minden évben olyan projektek indítására is törekszik, amikkel fel tudja hívni a figyelmet a kulturális, tudományos élet a szerkesztőség által fontosnak tartott értékeire, innovációra, témáira. A múlt évben ilyen volt az Ady Endre halálának századik évfordulójára időzített Ady100 vagy a Holdra szállás ötvenedik évfordulójára készített Apollo 50 cikksorozat. Idén A jövő megmentői címmel indítanak informatív kampányt.

A most startoló sorozatunkban több mint 30 olyan magyar kutató, mérnök és vállalkozó portréját rajzoljuk meg, akinek a munkája alapvetően befolyásolhatja következő évtizedeinket, jobbá teheti életünket, élhetőbbé környezetünket, egészségesebbé országunkat. A korábbiakhoz képest most annyi a »csavar«, hogy nem egy műfajban gondolkodtunk, a szöveges interjúk és portrék mellett podcastek és videók is a sorozat részét képezik.

Birkás Péter

TECH-TUD rovatvezető, 24.hu

Az érintettek kiválasztás során a szerkesztőség igyekezett a változatosságra törekedni, a bemutatásra várók között így egyaránt találni már elismert szakembert, például Krasznahorkay Attila atomfizikust, vagy éppen feltörekvő fiatalt, mint Kemenesi Gábor virológus, de az interjúalanyok kiválasztása során a szakmai változatosság is előtérbe került. A sorozat a klímakutatást képviselő Ürge-Vorsatz Diánától a farmakológiáról nyilatkozó Peták Istvánig számos terület szakértőjét bemutatja. Emellett olyan, magyar viszonylatban különlegesnek számító tudományág is terítékre kerül, mint a tengerbiológia, melyet Ari Csilla szemüvegén át ismerhetünk meg. A cél minden esetben az, hogy az olvasók olyan személyek portréját ismerhessék meg, akik jelentős hatást gyakorolhatnak jövőnkre.

A kiválasztott „megmentők” munkáját cikkben, videóban vagy podcastben ismerteti a szerkesztőség. Egy-egy portréban a megszólaló tevékenysége, illetve annak jelentősége mellett a személyes oldal is kirajzolódik: ki miért választotta szakterületét, mik a munka nehézségei és szépségei.



Címkék: