Virág Attila, digitális lapigazgató (Hírstart, Startlap) a mesterséges intelligencia (AI) friss fejleményeit, dilemmáit és lehetséges hatásait bemutató NextM konferencián vett részt előadóként, amely a GroupM ügynökség szervezésében valósult meg.

A mesterséges intelligencia (MI) alkalmazása egyre több iparágban terjed el és érezteti forradalmi hatását, nincs ez másképpen a médiaiparban sem. A Central Médiacsoportnál látjuk és követjük a hazai trendeket, napi szinten vizsgáljuk, hogy miről, mennyi tartalom keletkezik a piacon és házon belül, valamint, hogy a mesterséges intelligenciával kapcsolatos hírek mennyire futnak fel.

A rendelkezésre álló adatok alapján azt tapasztaljuk, hogy ezen tartalmak iránt folyamatosan nő a kereslet, a grafikonon is jól látható, hogy mikor kezdett el növekedni az érdeklődés, valamint, hogy még bőven van mit kiaknázni a témakörből. Az MI szöveggeneráló rendszerek segítségével előállított tartalmak lehetővé teszik a média számára, hogy gyorsabban, hatékonyabban és költséghatékonyabban állítsanak elő cikkeket, beszámolókat vagy más tartalmakat. Az MI-alapú újságírás egyben új lehetőségeket is nyújt a média számára, és az olvasók számára is változatosabb és sokoldalúbb hírforrást biztosítanak.

Mi mindenre használjuk a Central Médiacsoportnál ezen technológiákat?

  • Az előállított tartalmak helyesírás és plágium ellenőrzésére, valamint stilisztikai elemzésére
  • Automatizált címkézésre, szövegértelmezésre kiválóan használható és kifejezetten érdemes is. Csak a Hírstarthoz naponta 6-8 ezer hír érkezik be, ezt képtelenség lenne manuálisan címkézni és kezelni, de ahhoz, hogy könnyedén le tudják válogatni a cikkeket, például a ChatGPT-ről, azt csak úgy lehetséges, ha egy automatizmus elvégzi a háttérben.
  • Tartalmi trendek figyelése, riasztása, e technológia például kifejezetten hasznos a döntéselőkészítés során, ezáltal is támogatva a főszerkesztők és a szerkesztőségek munkáját, hogy egy-egy témakör mennyire foglalkoztatja a közvéleményt stb.
  • Automatizált disztribúció, terjesztés esetében elkerülhetetlen, hogy a kollégák megértsék és átlássák a működést (például algoritmusok).
  • Automatizált képalkotás, szövegalkotás.

A mesterséges intelligencia segítségével működik a Hírstart robot podcastje is, amely egy teljesen automatizált hírműsor.
A szemlét, a publikálást, valamint a felolvasást is egy robot végzi. A felület ily módon lehetővé teszi a digitális hangformátum rendszeres, sorozatszerű közzétételét az online térben, ráadásul mindez különösebb emberi beavatkozás nélkül valósul meg. A 4 perces adások rendkívül népszerűek, 50 ezer webes látogatót vonzva. A podcast teljes mértékben naprakész hírműsorokat szolgáltat, sőt a technológiának köszönhetően tematizált, egyedi adások létrehozása is megoldhatóvá vált.

Virág Attila a konferencián résztvevőkkel megosztotta azt is, hogy jelenleg milyen területeken kísérletezünk a mesterséges intelligencia bevezetésével, valamint építettük be alkalmazását a napi rutinok elvégzése során:

ChatGPT​:

  • Kvízkérdések és válaszok
    pl: röpke negyedóra leforgása alatt összeállítva: Itt A Mandalóri-kvíz! Hány kérdésre tudod a választ?
  • Szövegmutációk
  • Brainstorming támogatása
  • Katalógusadatból egész bekezdések nagy volumenben
  • Fejlesztő nélküli programozás támogatása

Midjourney​:

  • Adskreatívok
  • Illusztráció nélküli cikkek stockfotó helyett

Soundful​:

  • Stock zene helyett AI zene videók „mögé”

Facebook Prophet​:

  • Additív modellen alapuló idősoros adatok előrejelzése kis erőforrással

Összességében elmondható, hogy az MI rendkívül fontos szerepet játszik a jövőbeli technológiai fejlesztésekben, és az MI fejlesztése és használata kulcsfontosságú a hatékonyabb adatfeldolgozás és döntéshozatal érdekében. Az MI alkalmazása azonban etikai kihívásokat is felvet, és az MI további fejlesztése és használata szorosan összefügg az adatok minőségével és az etikus használattal.

A teljes prezentáció ide kattintva letölthető.



Címkék: