A Hírstart Robot Podcast adása 2020. tavaszán indult útjára. Friss hírek, szórakozás és tech témakörökben napi három alkalommal jelentkezik a mesterséges intelligenciával támogatott hírfelolvasó hölgy, Alíz. Virág Attila a Startlap-Hírstart technológiai vezetője az MI Stúdió podcast adásában beszélgetett arról, hogyan alakítják át a médiát az új technológiai innovációk.

A teljes podcast adás és a beszélgetés ide kattintva meghallgatható megA Startlap-Hírstart havonta több mint két millió egyedi látogatót ér el. Oldalai alapvetően híraggregátorként funkcionálnak, azaz különböző híroldalak tartalmait gyűjtik össze egy helyre, ahol a cikkek többféle szempont alapján kerülnek tematizálásra. Szinte a teljes magyar médiát lefedve, többszáz hazai hírforrás tartalmai kerülnek be a rendszerbe, naponta a szemlék száma eléri a 4-6000 linket is. A technológiai innováció mindig is fontos szerepet játszott a két portál életében, így kerülhetett fókuszba a mesterséges intelligencia (AI) alkalmazása
2020. májusában kezdte meg működését a Hírstart oldalán Magyarország első AI támogatott podcast szolgáltatása, ahol emberi beavatkozás nélkül készülnek az adásokhoz a hírösszefoglalók: a szemlézést, a szerkesztést és a felolvasást is egy robot végzi, aki nemrégiben az Alíz nevet kapta. A Hírstart automatizált szakértői rendszere egy szoros integrációval csatlakozik a Google Cloud AI támogatott TTS szolgáltatásához. Alig néhány hónap alatt az adáslejátszások száma 200 000  fölé nőtt. Van aki autóban hallgatja az adásokat, mások pedig azért kedvelik, mert látás problémákkal küszködnek és az olvasás nehézséget okoz számukra.

Nem az a probléma tehát, hogy a mesterséges intelligencia innovatív technológiája elérhető-e, hanem az hogyan tudjuk használni a médiában, amire már léteznek egyszerű eszközök, csak meg kell tanulni, hogyan optimalizáljuk ezeket a folyamatokat.



Címkék: