A sorozat nagynevű fotográfusok – mint Korniss Péter, Rédei Ferenc, Stalter György, Szilágyi Lenke és Urbán Tamás – évtizedekkel ezelőtt készült ikonikus budapesti képeinek helyszínére tér vissza az „elkövetőkkel”, akik maguk képezik a hidat a két korszak között, hiszen a fotók készítésekor a kamera mögött, ma pedig a kamera előtt mesélnek Budapest egy-egy szeletének átalakulásáról. A filmekben a fotók alkotói mellett a fényképek szereplői – többek között Müller Péter Sziámi, Sipos Mihály, Spitzer Soma és Szabó Ildikó – is megszólalnak.

Hol megrendítő, hol mulattató, de mindenütt mélyen budapesti és mélyen magyar történetek bontakoznak ki a filmekből, amelyeket a 24.hu videósai készítettek. A sorozat szerkesztői Virágvölgyi István és Huszár Orsolya voltak. E sorozat a magyar újságírás legszebb hagyományainak egyikét mutatja be, minthogy azt ápolják a magyar fotóriporterek, dokumentaristák, a valóság krónikásai. Ahogyan Földes György mondta Rédei Ferenc képe kapcsán: neki egyetlen kép elég volt ahhoz, hogy elmondja azt, amihez neki száz oldalt kellett írnia.

Pető Péter

főszerkesztő, 24.hu

A filmek készítői: Virágvölgyi István, Dékány László, Huszár Orsolya, Bicsák Boglárka, Gelencsér Gábor Pál, Nyárai Gerzson, Varga Jennifer

A projekt a Budapest 150 emlékév részeként, a Pro Cultura Urbis Közalapítvány támogatásával valósul meg.



Címkék: