A 2022-es év reklámbevételeit nagymértékben befolyásolta az év elején kirobbanó háború és az azt követő gazdasági visszaesés. Kevesebb privát megállapodás és hullámzóbb költések jellemezték a programmatic piacot, ami HOPPex-en belül a tavalyihoz képest visszafogottabb, 6%-os bevételi növekedést eredményezett.

Tovább növekvő nyílt piac és csökkenő deal bevételek

Akárcsak a koronavírus járvány alatt, a bizonytalan gazdasági körülmények hatására 2022-ben is csökkenés mutatkozott a vásárlói oldal a privát megállapodásaiban. A dealek 23%-kal kevesebb bevételt generáltak, mint az előző évben.

A nyílt piac ezzel szemben ellentétes utat járt be. A tavalyi év során tovább bővültek a HOPPex-en belül elérhető SSP rendszerek, melyek pozitív hatással bírtak az open inventory-ra. A nyílt piaci bevételek közel 10%-os növekedést értek el.

2022-ben is a nyílt piac került túlsúlyba 68%-kal, a dealekhez képest (32%).

A 300×250 továbbra is az élen, de a multiplatform méretek feltörekvőben

2022 messze legnépszerűbb hirdetési mérete a 300×250 lett, a második helyen a 300×600 áll, ezeket követi az 970×250 és 640×360. A legnépszerűbb méretek esetében a nyílt piaci és a dealek megoszlási aránya 65-35% volt.

Az eszközöket vizsgálva a mobil platform népszerűsége 6%-ot nőtt a tavalyi évhez képest, az asztali felhasználás pedig 11%-ot. Továbbra is a mobil felületek vezetnek minimális eltéréssel a desktoppal szemben, 53-47%.

Élen a kereskedelem

A szektorok szerinti toplistát 2022-ben a kereskedelem vezette, átvéve a távközlés helyét, ami a harmadik helyre csúszott vissza. Teljes piaci szinten a kereskedelem, öltözködés és kiegészítők, távközlés, szolgáltatások, ill. lakberendezés és lakásfelszerelés szektor költötte a legtöbbet.

Vezetnek a telkó és eker cégek

A programmatic piac legnagyobb hirdetői még mindig a telekommunikációs cégek, de némi csökkenés mutatkozott az esetükben. Ezzel szemben, számos új e-kereskedelmi szereplő jelent meg a piacon és a korábban jelenlévők is növelték költéseiket. Az év legdinamikusabban fejlődő szektora a szolgáltatások lett, mely elsősorban az újonnan megjelenő streaming szolgáltatók intenzív kampányainak volt köszönhető.



Címkék: