Ügyfél: Campona
Kreatív ügynökség: feat.
Kampány: Élő hüllőóra a 24.hu-n a Tropicariumból
Időzítés: 2020. május 14., 9:30

Háttér

A Campona és a 24.hu közös kampányában két élő interaktív biológia órát tartottunk. A Campona adta a tartalmi vonalat és a moderátort, aki mindkét óra esetében Joós Andrea, élménybiológus volt, szakértői oldalról pedig a Tropicarium egy-egy munkatársa vett részt a videós biológia órán.

A 24.hu adta a felületet a megjelenéshez (Facebook + címlapi kiemelés) illetve a teljes technikai hátteret. A technikai videós csapatot Benedikty Marcell, a Central Mediacsoport multimédia vezetője vezette.

Együttműködés

Mindkét élő közvetítéshez egy előzetes terepszemlén felmérték az igényeket és a helyszíni lehetőségeket, adottságokat. A csapat a kétkamerás közvetítőrendszer mellett döntöttöt, a teljes rendszert, annak szükséges elemeit (hangeszközök, feliratozók, kameratípusok, stb.) és az ezekhez tartozó kiegészítőket, stábot Marcell csapata biztosította és szervezte. Minimális, 3 fős stábbal dolgoztunk együtt. A technikai tudás a rendszer kiépítéséhez kellett, illetve a televíziós élő rendszerekhez hasonló, csak sokkal modernebb eseményközvetítéshez.

Az első, cápákról szóló órát egy hüllők témájú óra követte, ami nemcsak tartalmában, de technikai tudásban is jóval több tudást igényelt a videós csapattól.

A Cápaórás esettanulmányt itt éred el.

A cápás közvetítésben a helyszín adta magát, nem kellett mozogni a kamerákkal, a cápák alatti alagútban nem volt nehéz érdekes képeket komponálni. Egyszerű, mezei, két fixkamerás közvetítés volt. A hüllősben emeltük a tétet, három helyszín között mozogtunk. A zárt, sűrűn beépített tér miatt a kábel nélküli képátvitelt azonnal elvetettük, maradt a helyszínek végig kábelezése és az egymástól 30-40-50 méterre lévő helyszínek közötti kábeles ügyeskedés. Az adásmenetet kellett még ehhez igazítani, azaz úgy kitalálni, hogy a helyszínek közötti mászkálás is érdekesen és hasznosan legyen kitöltve. Egy nagyon profi műsorvezető ilyenkor óriási segítség és előny tud lenni, Andi személyében ez most megvolt, innen is köszönjük neki. Illetve a szakértő vendégek is nagyon jól, könnyedén, természetesen voltak jelen a kamera előtt, nekik is köszönjük!

Benedikty Marcell

multimédia vezető, Central Médiacsoport

Megvalósítás

Marcell arról is beszélt, hogy az idő rövidsége – másfél, két óra volt a nulláról felkészülni adáskészre – mennyire nehezítette meg a munkájukat. Hangsúlyozta, akadályok minden élő adás előtt és közben is vannak, ahol nincs, ott valami nem stimmel. Az első adásnál az egyik mikrofonnal volt kis gond, de a tartalékmikrofon megoldotta a helyzetet. A másodiknál fények okoztak problémát, de ott átalakították az egyik kis lámpát kamerára rakható fejlámpává és így az is megoldódott.

Röviden összefoglalva, miben járult hozzá a 24.hu és a Central Mediacsoport a műsor sikeres közvetítéséhez:
• Felszerelés: kamerák, mikrofonok, lámpák, rengeteg kábelezés (utp, hdmi, sdi), állványok, átalakítók, monitorok, konverterek, laptopok, keverők.
• Tudás: rendezői, operatőri, informatikai

Marcellék nagyon várják a következő, izgalmas live feladatot, például egy négykamerás szabadtéri közvetítést.

Eredmények a 2. adás élőzésekor

megtekintés

hozzászólás

megosztás

reakció

2020. május 20-ig 26 000 megtekintés, 482 hozzászólás, 81 megosztás és 274 reakció érkezett a videóra.Címkék: