Startlap

Egyéves fejlesztés eredményeként naponta több mint 300 ezerrel több kattintás érkezik a Startlapról.

A korábbi „push” szemlélet helyett – miszerint a Startlapon a termékek tolták a számukra valamilyen szempontból fontos cikkeket – „pull” típusú tartalomkiszolgálásra álltak át. A saját fejlesztésű algoritmus a Startlapon keletkező napi mintegy 22 millió eseményt elemzi, melynek köszönhetően a látogatók még inkább a számukra érdekes tartalmakkal találkozhatnak az oldalon.

Tévedés azonban, hogy ettől fogva nincs szükség újságírókra, szerkesztőkre.
Most kell csak igazán. Ugyanis a Startlapon címek versenyeznek lead és fénykép nélkül, így aki egy hangzatos, de becsapós címet ad, az rettentő sok olvasót szerezhet, akik utána dühösen távoznak.

A 0-24-ben ügyelő újságírók felügyelik, hogy a címek kontextusban maradjanak, így jó maradjon a userélmény. Ugyanez a csapat választja ki a képes kiemelt anyagot. Ehhez szintén Big Data technológiát használnak. Alternatív képes anyagokat „futtatnak meg”, és a legsikeresebb lesz a Startlap kiemelt anyaga.

A Lakmusz rendszeréről és a Startlapról további érdekes információkat találhatsz a 24.hu cikkében. 

A big data alapokon nyugvó megoldások létjogosultságát nem csupán a felhasználói visszajelzések és a növekvő eredményesség igazolja; a nemzetközi online médiában is létezik már a Lakmuszhoz hasonló algoritmus, melyet például a The Washington Post tesztel jelenleg portálja látogatói körében. A szerkesztők által kreált cikkekből A/B teszt jelleggel választja ki a Bandito nevű rendszer automatikusan, hogy az összegyűjtött kattintásszámok alapján melyik címet érdemes kiemelnie a főoldalra.

A kattintásszámok növekedése mellett nem veszíthetik szem elől azonban a tartalomszolgáltatók a user-élményt sem: ahogy a Startlapnál is, a The Washington Post tartalomelőállítási és kiszolgálói stratégiájában is kiemelt szerepet kap, hogy a cikk lekattintása után a látogató minőségi időt töltsön el az oldalon, ami természetesen minőségi címekkel és értékes tartalommal érhető el.

A The Washington Post fejlesztéséről a 24.hu cikkéből tudhatsz meg további részleteket.

Írta: Törzsök Alexandra



Címkék: